Navelveter of navelklem

Er is maar een klein zinnetje voor nodig om je het gevoel te geven dat je oud bent… ‘Die mevrouw wil een navelveter gebruiken in plaats van een navelklem, maar hoe werkt dat dan…?’. Een verbaasde blik in de ogen van mijn collega en een schuchtere lach op mijn gezicht. Ik mag dan wel afgestudeerd zijn in deze eeuw, maar ineens klinkt 2001 toch wel heel ver weg. Ik ben weliswaar opgeleid in het ‘navelklem-tijdperk’, maar we hoorden wel altijd een navelveter in de tas te hebben, voor het geval de klem niet goed werkte. Een navelveter of navelklem kan allebei.

Navelveter of navelklem?

De vraag heeft voor mij een hoog ‘to be, or not to be’ gehalte. Er gaan stemmen op dat een navelveter vriendelijker is voor de baby; zo’n navelklem is hard en zit niet lekker tegen het buikje aan, is de gedachte. Zelf heb ik nooit de indruk gekregen dat baby’s last hebben van een navelklem, zodoende heb ik nooit gedacht of het anders zou kunnen of moeten. Dat neemt niet weg dat ik ervoor open sta om een navelveter te gebruiken, als ouders dat graag willen.

Maakt het medisch gezien echt wat uit, een navelveter of navelklem? Ik denk het niet. Ja, een knoop in de veter kan te los komen te zitten, maar een klem kan ook niet goed sluiten. In beide gevallen denk ik: ‘als je iets doet, dan moet je het goed doen’. Goed opletten dus!
Praktisch gezien, een navelveter blijft nog even nat na het bad, een navelklem niet. Als je hem droog wilt föhnen na het bad, let dan goed op dat je niet met hete lucht op het buikje blaast! Een navelklem is gemakkelijker goed schoon te maken dan een navelveter – denk aan een flinke plasluier -, maar om dat te voorkomen zou je de navelstreng wat verder van het buikje af kunnen afbinden, zodat de veter boven de luier uit komt.
Weeg de voor- en nadelen af en maak een keuze die het beste bij jou past!

Zelf regelen

De navelveter zit niet in het kraampakket, die zul je dus zelf moeten kopen. (als je bij mij ondnavelveterer controle bent, dan kun je die gratis van mij krijgen). Er worden tegenwoordig ook navelveters zelf gemaakt en dat vind ik wel een heel mooi gebaar. Moeders die zelf een koordje haken, met daaraan een hartje, bloemetje, of… noem maar op. Als je zelf niet zo creatief bent, dan kun je online inmiddels ook al heel veel leuke navelveters vinden. Je krijgt dan het advies om de navelveter van tevoren uit te koken en na het drogen ingepakt te bewaren voor na de geboorte. Je zou natuurlijk ook je verloskundige lief kunnen aankijken, of ze’m even voor je in de autoclaaf doet, dan krijg je’m steriel verpakt weer terug. 😉