Liefde is voor altijd!

Niets is leuker dan iemand jaren na de bevalling weer opnieuw te ontmoeten en een nieuwe zwangerschap te begeleiden! Patty en ik kennen elkaar van haar eerste bevalling, die ik 6 jaar geleden in het ziekenhuis begeleid heb.  Inmiddels zijn zij en Arthur 2 knappe dochters rijker, met nummer 3 onderweg. Dit keer mag ik er thuis bij zijn, in plaats van in het ziekenhuis. Super!

Controles thuis

We spreken elkaar regelmatig aan de keukentafel. De hond ligt trouw aan m’n voeten, de sfeer is vertrouwd en Patty vindt het fijn dat ze voor de controles thuis kan blijven, in plaats van te wachten in de wachtkamer.  Alleen raak ik steeds een beetje in de war bij het maken van de volgende afspraak, omdat Patty dan elke keer opstaat en wegloopt… ‘Wil ze geen nieuwe afspr….?’ Oh nee, pfff, duhh… de agenda hangt bij het aanrecht! Voor mij is het ook nog steeds wennen om geen routine meer te hebben in een eigen spreekkamer!

Mooie plannen

De zwangerschap verloopt goed en langzaamaan maken we plannen voor de bevalling. Arthur wil de baby wel opvangen, Patty’s zus wil graag assisteren en zo heeft de kraamverzorgster haar handen vrij om foto’s te maken. Mooie plannen, maar toch zie ik de nuchtere Friezin even slikken. De eerste bevalling was vlot verlopen, maar de tweede bevalling verliep een stuk moeizamer dan beloofd, doordat het hoofdje niet ideaal lag. Zo te horen was dat best een heftige ervaring en zo zie je maar; je kunt de mooiste plannen maken, maar je kunt alleen maar afwachten hoe het gaat. Erover praten geeft weer wat lucht en ik besluit in m’n achterhoofd m’n echo apparaat in de kofferbak te leggen, want ook ik heb een ervaring waarvan ik veel geleerd heb. We gaan ervoor!

Op naar Oosterwolde!

Vier dagen voor de uitgerekende datum. Patty appt dat het rommelt in haar buik… Verlostas, check, echo, check, afwachten maar… Patty gaat nog even aan de wandel met de hond, even wat beweging en afleiding, een goed idee. Tegen middernacht krijg ik bericht dat ik mag komen, er zijn serieuze weeën en er wordt hard gewerkt. Op naar Oosterwolde! Het is stil en donker op straat, de meeste mensen liggen al te slapen. Alleen wij weten wat er staat te gebeuren, dat bijft altijd een magisch gevoel, zo in de auto…

Alles onder controle

Patty vangt de weeën ogenschijnlijk kalm op, de baby maakt het goed, Arthur regelt de kraamhulp, Patty’s zus is onderweg en de hond ligt trouw bij de deur van de slaapkamer. Alles onder controle. Liefde is voor altijdLachend maken we het bed op met de onderlegger die zus geregeld heeft, waar wel 50 liter vruchtwater in kan worden opgenomen. Grote plannen?! Patty gaat in ieder geval als een speer, ze heeft al 6-7 cm. ontsluiting, het hoofdje ligt goed en al snel begint ze persdrang te krijgen. Iedereen is present en nog steeds heeft Patty alles onder controle. De persdrang verandert in steeds meer actief meepersen en al snel zien we een stukje van het hoofdje. Op naar de mooie geboorte waar je haast niet op durfde te hopen… Go with the flow… even een andere houding en op de golf van de wee, daar is ze dan…

Liva

Liefde Is Voor Altijd…