Badbevalling net zo veilig

Onderzoekers van de Oregon State University zijn tot de conclusie gekomen dat een badbevalling net zo veilig lijkt als een bevalling op het droge, bij gezonde, ‘laag risico’ zwangeren.

Het is de eerste keer dat dit onderwerp in America werd onderzocht, een land waar de meeste mensen in het ziekenhuis bevallen en maar weinig mensen zich laten bijstaan door een verloskundige. Het is ook gelijk het grootste onderzoek dat ooit naar de veiligheid van de badbevalling is gedaan en dat past natuurlijk wel bij de Americanen: think BIG!

Badbevalling net zo veilig

Voor het onderzoek hebben ze gekeken naar 6500 badbevallingen die thuis of in een geboortecentrum plaatsvonden, onder begeleiding van een verloskundige. Het meerendeel van de controlegroep (10500 bevallingen) werd eveneens door een verloskundige begeleidt. De onderzoekers vonden geen verschil in Apgar score en opnames op de kinderafdeling tussen de groepen die onder water werd geboren en op het droge. Daarmee kan gesteld worden dat een badbevalling net zo veilig is als een geboorte in het ouderlijk bed.

Voor- en nadelen badbevalling

Bevallen in water brengt voor veel vrouwen voordelen met zich mee. Zo kun je je gemakkelijker bewegen doordat je lichaam gedragen wordt door het water en het warme water ontspant de spieren en verlicht de pijn. Vrouwen die in water bevallen hebben minder vaak behoefte aan medicinale pijnstilling. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je je prettig moet voelen in water, maar dat spreekt voor zich.

De badbevalling lijkt volgens de onderzoekers ook een nadeel te hebben. Zo vonden ze dat bij moeders in de groep badbevallingen 11% meer rupturen voorkwamen. Een ruptuur is een scheurtje, in dit geval in de bekkenbodem, die doorgaans mooi geneest in het kraambed.

Gevoelskwestie

Badbevalling net zo veilig
Badbevalling net zo veilig

Zoals bij alles in het leven zul je voor jezelf de voor- en nadelen moeten afwegen. Iets meer kans op een scheurtje, of iets meer kans op pijnstilling. De voor en-nadelen van pijnstilling verdienen een eigen blogbericht. Daarnaast is het voor sommige vrouwen ook belangrijk hoe zij zich voorstellen dat het kind de geboorte beleeft. De gedachte dat de overgang van warm vruchtwater naar warm badwater minder traumatisch zou zijn, klinkt aannemelijk, maar of het werkelijk zo is? We kunnen het onze kinderen helaas niet vragen, het blijft een beetje een gevoelskwestie.

Blijf trouw aan je eigen behoefte

Het belangrijkste in je afweging is dat je trouw blijft aan jezelf, volg je eigen behoefte, ook als die tijdens de bevalling anders blijkt dan je je van tevoren had voorgesteld.